ANSÖK NU!

Så funkar det

Pluskan är inte ett vanligt lån och inte ett kreditkort. Pluskan är någonting mittemellan. Här förklarar vi hur det fungerar – på helt vanlig svenska.

Ansökan och utbetalning

Hos Pluskan kan du ansöka om en kontokredit på mellan 5 000 och 30 000 kronor. Allt du behöver är ett mobilt BankID. Pengarna betalas ut så fort din ansökan godkänts och finns på ditt bankkontot inom två bankdagar.

Låna om och om igen

Det du lånar hos Pluskan ska du förstås betala tillbaka. Men om du sedan vill låna lite igen, ja då behöver du inte ansöka om ett nytt lån. Det är bara att logga in på Din Pluska och plocka ut pengarna igen. Du kan alltid låna lika mycket som du betalat av. Däremot kan du inte höja din kreditgräns i efterhand.

Kreditkontroll

Ansöker du om ett konto hos Pluskan gör vi en kreditkontroll. Den gör vi lika mycket för din skull som för vår. Skulle kreditkontrollen visa att du kan hamna i svårigheter om vi beviljar dig en kredit avslår vi din ansökan. 

På Pluskan använder vi Bisnode för att göra våra kreditkontroller. En sådan kontroll syns inte hos till exempel UC. Vi använder oss också av en tjänst som heter Instantor, bland annat för att säkerställa att pengarna betalas ut till ett konto som tillhör dig.

Vem får ha konto hos Pluskan?

Grundkraven för att ha ett konto hos Pluskan är att du är skriven i Sverige, fyller minst 20 senast året då du ansöker om kredit, fyller max 65 året då du ansöker om kredit och att du inte redan har ett lån hos oss. Du kan alltså inte ha mer än ett Pluskankonto. Du får heller inte ha betalningsanmärkning eller skuldsaldo hos Kronofogdemyndigheten.

Återbetalning

Din första avi kommer månaden efter att du beviljats kredit. Tar du ett lån i januari betalar du först den 28:e februari. Hur stor din första betalning blir beror därför på när i månaden du ansökte om din kontokredit. Du betalar 5 % av lånebeloppet (inklusive ränta) per månad. Summan du ska betala kommer att minska för varje månad, men du kan aldrig betala mindre än 500 kronor per månad (med undantag för din sista månadsbetalning, då du förstås bara betalar så mycket att du hamnar på noll).

Hur mycket du ska betala framgår av din månadsavisering. Den skickas ut med e-post fjorton dagar innan autogiro dras från ditt konto. Samtidigt visas den i Din Pluska.

Det går förstås utmärkt att betala mer än lägstabeloppet. För att betala mer än vad som automatiskt dras från ditt konto, kontakta Arvato Finance AB, så hjälper de dig. 

Faktura & autogiro

När du ansöker om konto hos Pluskan gör du också ett medgivande om autogiro. Du behöver alltså inte dina fakturor för att ditt lån ska bli betalt. Men det kan förstås finnas tillfällen då du ändå vill kontrollera din faktura. I Din Pluska hittar du alltid dina fakturor, och dessutom kreditavtal, SEKKI-dokument och eventuell övrig dokumentation. Vi skickar i normalfallet ingenting med vanlig post.

Pengarna dras den 28:e varje månad. Det är viktigt att pengarna finns på ditt bankkonto när ditt autogiro dras.

Om du inte kan betala

Det är vi på Pluskan som lånar ut pengarna, men fakturering och en del annan administration av ekonomisk art sköter ett företag som heter Arvato. Om du får svårigheter att betala rekommenderar vi dig starkt att ta kontakt med dem direkt. Du kan naturligtvis också vända dig till oss på Pluskan, så ser vi till att du får de kontaktuppgifter du behöver. 

Genom att snabbt höra av dig om du får betalningssvårigheter kan du undvika påminnelseavgifter, inkasso och betalningsanmärkning.

Så räknar vi ränta

Pluskan har en fast årsränta på 24 %. Den effektiva räntan är dock något högre, 26,82 %. Effektiv ränta räknas ut på samma vis för alla långivare, enligt riktlinjer från Konsumentverket. Det är bra för dig som konsument, eftersom det betyder att du kan jämföra din Pluskan-ränta med vilken annan effektiv ränta som helst på marknaden.

Betala snabbt blir billigare!

Du betalar förstås bara ränta för den tid du disponerar pengarna. Så ju snabbare du betalar tillbaka, desto billigare blir din kredit. Och skulle du ha varit lite väl ambitiös i din avbetalningstakt är det lätt som en plätt att plocka ut lite pengar igen.

Tillstånd från Finansinspektionen

Företag som sysslar med utlåning och kreditgivning måste ha tillstånd från Finansinspektionen. Det har Untie Credits AB (det är så vi som driver Pluskan heter).

Skulle du ha synpunkter på vår verksamhet så har du möjlighet att klaga.

Under Klagomål kan du läsa om hur det går till.